geometria analityczna zadanie z trapezem
Karolina: Proszę o pomoc

punkty A(0 −5) oraz D(−3 −1) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego abcd,którego
osią symetrii jest prosta o równaniu x+2y=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków oraz
długość odcinka łączącego środki ramiontego trapezu.
2 gru 21:38
M:
6 wrz 21:35
Eta:

s : y= −0,5x to prosta AB⊥s : y=2x−5 ⇒ M=(2,−1) to
B=(4,3) i |AB|=a=4
√5
analogicznie dla podstawy DC:
s: y=−0,5x DC:y= 2(x+3)−1 ⇒ DC: y=2x+5 ⇒ N=(−2,1) to
C=(−1,3) i |DC|=b=2
√5
7 wrz 22:53
#k:
Można prosić o rozwiązanie za pomoca wektorów ?
Dziękuje
8 wrz 13:22
Mila:

1) oś symetrii trapezu:
| | 1 | |
s: x+2y=0 ( ⇔s : y=− |
| x ) |
| | 2 | |
D=(−3,−1)
DC⊥s i D∊prostej DC
DC: 2x−y+C=0 i 2*(−3)−(−1)+C=0⇔C=5
DC: 2x−y+5=0 (y=2x+5 )
2)
E− Punkt przecięcia DC i s
E=(−2,1) , DE
→=[1,2]
E=(−2,1)→T
[1,2]⇒C=(−2+1,1+2)⇔
C=(−1,3)
DC
→=[2,4]
|DC|=
√22+42=
√20=
2√5
3) PUNKT B
AB ||DC i A=(0,−5)∊AB
2x−y+C=0 , 2*0−(−5)+C=0, C=−5
AB: 2x−y−5=0 (y=2x−5)
F− Punkt przecięcia z prostą s
F=(2,−1), AF
→=[2,4]
AB
→[4,8]
A=(0,−5)→T
[4,8]⇒
B=(4,3)
|AB|=
√16+64=
√80=
4√5
4)
Dł. odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
8 wrz 19:19
#k:
Dziękuje
Milu
8 wrz 22:17