POMOCY!
Bogdano: Proszę o jak najszybsze możliwe rozwiązanie tych przykładów.
1.Rozwiąż nierówność −x²−x+12≤0.
2.Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji f(x)=−5x+6/x(x−3).
3.Miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax²+bx−4 są liczby (−2) i 2. Oblicz wartość wyrażenia
f(4)/f(0).
4.Uzasadnij , że dla x=√6−√2 funkcja liniowa f(x)=√2x−2√3 przyjmuje wartość całkowitą.
2 gru 21:37
ania: Z pierwszego licxymy Δ=49 wiec x1=−4 x2=3 zapisujesz (x−4)(x+3)≤0
I masz ze x nalezy <−3,4>
2 gru 22:47
Janek191:
z.2
| | − 5 x + 6 | |
f(x) = |
| |
| | x*( x − 3) | |
D
f = ℛ \ { 0, 3 }
==============
− 5x + 6 = 0 ⇒ 5 x = 6 ⇒ x = 1,2
Miejsce zerowe: 1,2
===================
3 gru 08:08
Janek191:
z.3
f(x) = a x
2 + b x − 4
Miejsca zerowe: − 2 i 2
więc
f(−2) = a*(−2)
2 + b*(−2) − 4 = 4 a − 2 b − 4 = 0
f(2) = a*2
2 + b*2 − 4 = 4 a + 2 b − 4 = 0
Odejmujemy stronami:
− 4 b = 0
b = 0
4a − 2*0 − 4 = 0
4a = 4
a = 1
więc
f(x) = x
2 − 4
==========
zatem
f(4) = 4
2 − 4 = 16 − 4 = 12 f(0) = 0
2 − 4 = − 4
oraz
========================
3 gru 08:13
Janek191:
z.4
Oblicz f( √6 − √2)
3 gru 08:15
Bogdano: Czyli jak to w 4 będzie , jaki wynik ma wyjść?
3 gru 12:34
J:
..nawet nie podziękowałeś Jankowi192 za rozwiazania ... na mnie nie licz ...
3 gru 12:36
Bogdano: Po odpowiedzeniu na moje ostatnie pytanie bym podziekowal. Nie musisz sie rzucac doceniam pomoc
nie martw sie.
3 gru 17:13
Bogdano: Ale rozdmuchnac wszelkie watpliwosci lepiej podziekuje teraz bo znajdzie sie nastepny
niedowiarek.
Dzieki wielkie Janek192 za rozwiazanie zadan i poswiecony mi czas.
3 gru 17:15