hj
qwerty: W ciele Z11
dlaczego 9*8−1 = 9 * 7 ?
skąd ta 7 ? jak ją wyliczono ?
2 gru 21:31
qwerty: z algorytmu euklidesa:
11 = 8 * 1 + 3
3 = 3 * 1
dobrze ? jak to teraz rozpisać, wiem że można to od razu na 7 zamienić, ale chciałem to na
euklidesie zrobić
2 gru 22:01
qwerty: pomoże ktoś bo nie wychodzi:
11 = 8 * 1 + 3
8 = 3 * 2 + 2
3 = 2 * 1 + 1
1 = 3 − 2 = 3 − (8 − 3*2) = 3 − 8 + 3 * 2
i nie wiem co dalej wstawiać pod te dwie 3 (11 − 8 * 1) ? Bo robiłem tak ale nie wychodzi
prawidłowy wynik.
2 gru 22:18
qwerty: ?
2 gru 23:05
qwerty: ?
2 gru 23:32
qwerty: nikt nie wie ?
3 gru 00:34
Mila:
1=3−2*1=3−1*(8−2*3)=3−1*8+2*3=−1*8+3*3=
=−1*8+3*(11−8*1)=
=−1*8+3*11−8*3=3*11+8*(−4)
−4(mod11)=7 mod(11) nie wiem czy to dobrze zapisałam (ICSP?
Liczbą odwrotną do 8 w arytm. mod11 jest liczba 7 .
spr.
8*7=56=1 (mod11)
3 gru 15:36