krótkie zadanie gimnazjum
kasia: proszę o pomoc:(
√3 + m = 5 + √3m
17 lis 21:20
jamelia: m−m
√3=5−
√3
m(1−
√3)=5−
√3
| | 5−√3 | | (5−√3)(1−√3) | | 5−5√3−√3+3 | | 8−6√3 | |
m= |
| = |
| = |
| = |
| =3√3−4 |
| | 1−√3 | | 1−3 | | −2 | | −2 | |
Mam nadzieje, ze sie nigdzie nie pomylilam, bo nie sprawdzalam, ale w razie pytan, pytaj,
jeszcze chwile jestem
17 lis 21:28
kasia: właśnie zrobiłam podobnie, ale w odpowiedziach jest: m=−1−2√3 i nie wiem, gdzie jest błąd
17 lis 21:42
kasia: właśnie zrobiłam podobnie, ale w odpowiedziach jest: m=−1−2√3 i nie wiem, gdzie jest błąd
17 lis 21:42
pomoc : w obliczeniach jamelii jest błąd. Odpowiedź to −1−2√3. To dlatego, że aby pozbyć się
niewymierności z mianownika mnożymy przez 1+√3 a nie 1−√3.
pozdrawiam
17 lis 21:53