szereg
wat:
∞ ∞ ∞
∑ k(k−1)xk−2 = ∑ kxk−2 + ∑ (k−1)xk−2
k=2 k=2 k=2
Czy to jest poprawne przeksztalcenie?
2 gru 21:11
Krzysiek: a*b≠a+b
k(k−1)=k2−k
i rozbijasz na różnicę dwóch sum.
2 gru 21:12
wat: Dzieki, właśnie cos mi sie tu nie zgadzalo... glupi blad.
2 gru 21:14
Gray: Jeżeli treścią jest obliczenie tej sumy, to takie rozbicie jest bezsensowne.
2 gru 21:15
PW: Całkować szereg? Badany szereg ma wyrazy będące drugimi pochodnymi xk. Jakieś twierdzenie o
możliwości całkowania szeregu "wyraz po wyrazie" jest, sprawdzić założenia.
2 gru 22:16
PW: A właściwie po co całki? Badany szereg jest drugą pochodną obliczoną "wyraz po wyrazie" szeregu
∞
∑ xk,
k=1
którego sumę znamy. Twierdzenie o możliwości różniczkowania szeregu "wyraz po wyrazie".
2 gru 22:45