Granica funkcji
Radek: Witam jak obliczyć taką granicę w +/− nieskończoność
lim x→+/−∞ (x+e−x)
Dziękuje za pomoc
2 gru 21:08
2 gru 21:11
Radek: | | 1 | | 1 | |
lim x→+∞ (∞+ |
| )=(∞+ |
| )=(∞+0)=∞ |
| | e∞ | | ∞ | |
| | 1 | | 1 | |
lim x→−∞ (∞+ |
| )=(∞+ |
| )=(∞+0)=∞ |
| | e−∞ | | −∞ | |
Dobrze ?
2 gru 21:15
J:
w drugim : − ∞
2 gru 21:16
Radek: A no tak dzięki. W obu przypadkach wyszło albo − lub + ∞
A moje zadanie jest wyznaczenie asymptot i w odpowiedzi jest że istnieje asymptota ukośna
prawostronna y=x więc przy liczeniu granicy w +∞ powinno wyjść 1 ?
2 gru 21:19
Krzysiek: dobry wynik masz w drugim tylko źle policzyłeś
[1/e−∞]=+∞
i masz symbol nieoznaczony typu ∞−∞
wyciągnij e−x przed nawias i skorzystaj z tego,że funkcja wykładnicza szybciej zmierza do ∞
niż wielomianowa.
2 gru 21:26
Krzysiek: f(x)/x →1 dla x→+∞
2 gru 21:26