równanie logarytmiczne
peper: 1+log2cos x + log22 cos x +log32 cos x + ... = 23
zał: cosx>0
a1 = 1
q = log2cos x
proszę o pomoc
17 lis 21:11
peper: ludzie litości
17 lis 22:04
Bogdan:
Dla nieskończonego i zbieżnego ciągu geometrycznego (a
n):
| | a1 | |
a1 + a2 + a3 + ... = |
| przy założeniu: |q| < 1. |
| | 1 − q | |
To jest szereg geometryczny.
17 lis 22:10
peper: tak wiem , podstawiłem wyliczyłem ale wychodzą bzdety , inaczej nie prosiłbym o pomoc
17 lis 22:17
Bogdan:
Założenia: cosx > 0 i |log
2 cos x| < 1
| | 1 | | 2 | |
|
| = |
| ⇒ 3 = 2 − 2log2 cos x ⇒ 2log2 cos x = −1 ⇒ |
| | 1 − log2 cos x | | 3 | |
| | 1 | | √2 | |
⇒ log2 cos x = − |
| ⇒ cosx = 2−1/2 ⇒ cosx = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dasz radę dalej poprowadzić rozwiązanie ?
17 lis 22:23
peper: tak , dzięki wielkie
17 lis 22:27