Szeregi
Klaudia: Zbadaj zbieżność szeregu pierwiastek n−tego stopnia z 3 − 1
2 gru 20:58
razor: n√3−1 tak?
2 gru 20:59
Klaudia: tak
2 gru 21:05
Krzysiek: skorzystaj z kryterium ilorazowego dobierając ciąg bn=1/n
2 gru 21:19
Klaudia: No i mam n(n√3−1) i co dalej?
2 gru 21:32
Krzysiek: skorzystaj z tego kryterium czyli m.in. policz granicę:
podstawienie z=
n√3−1
z+1=3
1/n
ln(z+1)=(1/n)* ln3
| | z*ln3 | |
i po podstawieniu masz: limz→0 |
| |
| | ln(z+1) | |
i teraz skorzystaj z liczby 'e' do policzenia tej granicy.
2 gru 21:35