równania
sss: 1. rozwiąż równanie macierzowe:
|2 1 0 | |7 4 0|
X*|1 0 −3|=|0 −1 −5|
|1 1 2 |
X*A=B
nie wiem czemu mi to nie wychodzi
robię Ad
|−3 1 1|
wyszło mi |−2 4 −1|
|−3 6 −1|
Potem (Ad)T
|−3 −2 −3|
|1 4 6|
|1 −1 −1|
detA=1
potem pomnożyłem to i wychodzi źle np:. pole 11 ma wynieść 1 ,a mi wychodzi dużo więcej.
2. Rozwiąż równanie
(1−i)z3+(−5−3i)z2+(−2+8i)z+4=0
2 gru 20:43
sss:
2 gru 21:58
Mila:
2)
(1−i)z
3+(−5−3i)z
2+(−2+8i)z+4=0
Szukamy pierwiastka
W(2)≠0,W(−2)≠0,W(1)≠0, W(−1)≠0
w(i)=(1−i)*i
3+(−5−3i)*i
2+i*(−2+8i)+4=0
Dzielimy przez (z−i)
1−i −5−3i −2+8i 4 z=i
1−i −2i−4 4i 0
W(z)= (z−i)*[(1−i)z
2+(−2i−4)z+4i]
(z=i lub [(1−i)z
2+(−2i−4)z+4i] =0
Δ=(−2i−4)
2−4*4i*(1−i)=−4
√Δ=2i
| | 2i+4−2i | | 4 | | 2*(1+i) | |
z= |
| = |
| = |
| =1+i |
| | 2*(1−i) | | 2*(1−i) | | 1+1 | |
| | 2i+4+2i | | 4+4i | | 4*(1+i) | |
lub z=U{ |
| = |
| = |
| =2i |
| | 2*(1−i) | | 2*(1−i) | | 2*(1−i) | |
2 gru 22:55
sss: a co z 1?
3 gru 23:46
sss:
4 gru 13:26
sss:
4 gru 17:09
Krzysiek: np. 1 wiersz 2 kolumna źle wyliczona wartość.
4 gru 17:28
sss: no ok ,ale gdzie dokładnie itp:. ,bo 1 wiersz i 2 kolumna jest w paru macierzach.
To że jest źle wiedziałem wcześniej inaczej nie napisałbym tutaj.
4 gru 17:55
Krzysiek: w macierzy Ad
4 gru 18:03
sss:
+|0 −3|
|1 2|
0−3=−3
sam już nie wiem o co w tym chodzi w jednym zadaniu wszystko wychodzi ,a w innym nie.
4 gru 18:08
sss: pierwszy wiersz 2 kolumna wychodzi mi −1 teraz ,ale co to zmieni
4 gru 18:12
sss: kurde 5 nie −1
4 gru 18:13
sss:
4 gru 19:53
Krzysiek:
A
11=3
reszta ok.
4 gru 20:14