ew
ANIA PROSI: ZAD 25 : o ile procent pole kola o promieniu dlugosci 8 jest wieksze od pola kola wyznaczonego
przez okrąg o równaniu x2 + y2 − 6x + 5=0
17 lis 21:10
peper: r okręgu o równaniu x2 + y2 − 6x + 5=0 wynosi 2
pole tego okręgu wynosi 4π
pole koła o promieniu 8 jest równe 64π
pole drugiego jest większe zatem o...
17 lis 21:19
peper: r okręgu o równaniu x2 + y2 − 6x + 5=0 wynosi 2
pole tego okręgu wynosi 4π
pole koła o promieniu 8 jest równe 64π
pole drugiego jest większe zatem o...
17 lis 21:19
jamelia: Kolo (nazwijmy je drugim) wyznaczone przez okrag o rownaniu x2+y2−6x+5=0 to jest
(x−3)2−9+y2+5=0, (x−3)2+y2=4, czyli jest to okrag o srodku w punkcie (3,0) i promieniu
r=2, a wiec jego pole wynosi P2=4π.
Pole pierwszego kola wynosi P1=64π
i teraz wystarczy policzyc te procenty
17 lis 21:22
nika:
1 sty 15:15