a jutro mam po raz drugi ten sprawdzian
malin: Pilne.....
Uzasadnij, że okrąg, którego średnica jest odcinek AB A=(−6;−2) B=(2; 4) jest styczny do
prostej x=3.
To moje zadanie ze sprawdzianu... i nie potrafię tego zrobic
2 gru 20:31
J:
1) wyznacz środek okręgu S i promień
2) pokaż,że odległość S od prostej wynosi 3
2 gru 20:36
malin: Chwila chwila
.. jak wyznaczyć r?
2 gru 20:42
J:
...połowa średnicy ...
2 gru 20:42
J:
2) masz pokazać,że odległość S od prostej równa jest r (promieniowi) ....
2 gru 20:44
malin: A średnica wynosi 5.
chyba ze źle policzylam. Proszę, możesz napisac mi jak obliczyc dlugosc srednicy?
Być może pytam o błahe rzeczy ale wole być dokładna.
2 gru 20:46
J:
dobrze... d = 10 i r = 5 ...
2 gru 20:51
malin: Poddaje się. Nie wiem jak to zostało obliczone.
ale dziękuję.
2 gru 20:53
malin: Znaczy Wszystko Rozumiem. Ale myślałam że jest jakiś specjalny wzór na obliczenie
2 gru 20:55
J:
średnica, to odległośc punktu A od B ..przecież obliczyłaś sama ...
2 gru 20:57