Zapisz w postaci sumy algebraicznej
Kamil: Witam, mam do zrobienia zadania i nie wiem jak się za to zabrać proszę a nakierowanie,
przykładowe podpunkty:
a) (x+2)2(x2−2x+4)
b) (x+2)(x2−2x+4)
2 gru 19:46
J:
a) podnieść do kwadratu ...powymnażać nawiasy i uporządkować ...
2 gru 19:47
Kamil: U mnie w książce znajduje się to w dziale wzory skróconego mnożenia, nie można to w żaden inny
sposób zrobić?
2 gru 19:51
J:
(x+2)2 = (x+2)(x+2) = ...
2 gru 19:52
Kamil: dobra tamto poogarynałem, teraz takie coś
a)(√2−x)(√2+x)(x2+2)=
jak do tego podejść, w książce jest napisane coś "dwukrotnie korzystamy ze wzoru na różnicę
kwadratów"
2 gru 20:45