Pomocy! Liczba e...
ashanej: Witam. Mam zadanie:
Wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji :
f(x) = e1−x2 .
Ogólnie potrafie wyznaczać ekstrema i przedziały, ale nie mam pojęcia co mam zrobic z kiedy
funkcja ma liczbe e.
Robie tak:
f'(x) = e1−x2 * −2x
f'(x)= −2xe1−x2
−2xe1−x2 = 0
I tutaj się zatrzymuje, bo nie mam zielonego pojecia jak to obliczyć ....
Pomozecie?
2 gru 19:35
J:
− 2xe1−x2 = 0 ⇔ x = 0 ...
2 gru 19:39
ashanej: Tylko tyle? A jęzeli miała bym funkcje:
xex
Pochodna: ex
ex = 0
2 gru 19:43
J:
..nie ...f(x) = xex wtedy: f'(x) = ex + xex = ex(x + 1) ..
2 gru 19:45
ashanej: ahhhaaaa, czyli będzie x=−1
2 gru 19:46
ashanej: Dobra, już rozumiem

. Wielkie, wielkie dzięki

!
2 gru 19:48