Kombinatoryka
Zielony: Witam mogę prosić o pomoc z zadaniem z kombinatoryki?
Ile jest permutacji liczb 1,2,3,4,5,6 w których:
a. liczby 1,2 sąsiadują ze sobą w kolejności wzrastania
b. liczby 1,2 w ogóle ze sobą sąsiadują niezależnie od kolejności
c. liczby 1,2 nie sąsiadują ze sobą
d. liczby 1,2,3 sąsiadują ze sobą w kolejności wzrastania
e. liczby 1,2,3 nie sąsiadują ze sobą
Z góry dziękuję
17 lis 21:07
Zielony: Eta pomożesz
17 lis 21:15
Zielony: pomoże ktoś czy te zadanie jest tak banalne że szkoda pisać...
17 lis 21:48
Zielony: help

!
17 lis 22:57
AROB: pomogę
17 lis 23:08
AROB: a) 4! * 5 = 24 * 5 = 120 (12 mogą zajmować 5 miejsc, a pozostałe ustawiamy na 4!)
b) 4! * 5 * 2 = 120 *5 = 240 ( jak w a) , dodatkowo 1 i 2 mogą zamienić się miejscami)
c) 6! = 720 − ilość wszystkich możliwych ustawień
240 − ilość ustawień, gdy 1 i 2 dowolnie sąsiadują ze sobą,
720 − 240 = 480 − ilość ustawień, gdy 1 i 2 nie sąsiadują ze sobą.
d) 3! * 4 = 6 * 4 = 24 (cyfry 1,2,3 mogą zajmować 4 różne miejsca, a pozostałe ustawiamy na
3!)
e) 720 − 24 = 696 ( wszystkie możliwe ustawienia minus te z p. d) )..
17 lis 23:19
Zielony: dziękuje
18 lis 19:13
CZARNA: LICZBY 3 4 5 JAKIE LICZBY SĄ SĄSIADAMI
10 sty 15:02