znalesc funkcje odwrotną
yuy213: hejj ma ktoś pomysł jak znalesc funkcje odwrotna do y=cosx na przedziale [−Pi;0]
2 gru 19:09
J:
y = arccosx
2 gru 19:12
yuy213: to na przedziale od −Pi/2 do Pi/2 .
2 gru 19:14
Gray: Nie, to było na przedziale [0,π].
Na przedziale [−π,0] można tak:
y=cosx=−cos(π+x) ← wzory redukcyjne
stąd
y=−cos(π+x) ⇔ arccos(y) = arccos(−cos(π+x))=.....
_______________________________________
Wiemy, że arccosw+arccos(−w)=π (to łatwo wykazać),
_______________________________________
zatem
.... = π−arccos(cos(π+x)) = π −(π+x) = −x
Mamy więc: arccosy=−x, stąd x=−arccosy
Ostatecznie: f−1(x) = −arccosx
2 gru 19:34