Przekształcenia funkcji wielomianowej
Pb: Dany jest wykres funkcji wielomianowej W(x)=2(x−2)(x+1)2.
Wykres funkcji y=W(x) przesunięto równolegle o wektor u=[1,2], a następnie przekształcono
symetrycznie względem osi OX. Należy wyznaczyć wielomian W2(x), który powstanie w wyniku tych
przekształceń.
Rozwiązałem to zadanie tak:
y=2(x−1−2)(x−1+1)2+2
y=2(x−3)x2+2
y=2x2+2
Czy to dobry wynik? A jeśli nie, to co robię źle?
2 gru 19:08
J:
..nie bardzo .... y = 2x3 − 6x2 + 2 ... po odbiciu : y = − 2x3 + 6x2 − 2
2 gru 19:19