Wektory i płaszczyzny
Igor: Znajdź na płaszczyźnie współrzędne wektora prostopadłego do prostej o równaniu
y = 2x + 4 i przechodzący przez wybrany punkt tej prostej.
2x−y+4=0
Nie rozumiem tego "przechodzący przez wybrany punkt tej prostej"
współrzędne wektora v=[2,−1]
mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
2 gru 19:06
J:
wektor v , jest wektorem swobodnym.... może chodzi o to,ze jak na prostej wybierzesz dowolny
punkt A , to musisz tak dobrać punkt B, aby AB = [2,−1]
2 gru 19:09
Igor: czyli muszę znaleźć A który leży na prostej np A=(0,4) i drugi B=(x,y) taki że
[x−0,y−4]=[2,−1]?
2 gru 19:12
J:
...myślę,że tak ..
2 gru 19:13
Igor: a jeszcze mam pytanie, bo nie umiem tego zadania zrobić, może Ty mi pomożesz
1 2 3
Niech A = 4 5 6 (macierz)
7 8 9
Podaj funkcje odwrotna do funkcji fA(x) = Ax : R3→R3
2 gru 19:19
Igor: Wyznacznik główny W=0 więc nie istnieje macierz odwrotna. Dobrze? proszę o pomoc
2 gru 19:29