Wyznacz dziedzinę funkcji f
Maciej: Wyznacz dziedzinę funkcji logarytmicznej f, jeśli:
nie wiem jak to zapisać ale pierwiastek jest pod tym całym wyrażeniem..
| | x | | x | |
D: 1) log1/2 |
| ≥0 i 2) x2−1≠0 i 3) |
| >0 |
| | x2−1 | | x2−1 | |
z 1) wyszło mi (−x
2+x+1)(x−1)(x+1)
z 2) wyszło mi x∊R − {−1,1}
z 3) wyszło mi x∊(−
∞,−1)U(0,1)
czy to jest dobrze?
2 gru 18:52
Maciej: z 1) (−x2+x+1)(x−1)(x+1)≤0 *
2 gru 18:52
J:
..założenia prawidłowe ..rachunki ..nie wiem ....
2 gru 18:53
Maciej: 1)
Licznik sprowadzam do postaci równania kwadratowego
−x
2+x+1=0
Δ=5
√Δ=
√5
(−x2+x+1)(x−1)(x+1)
czyli :
x=−1
x=1
teraz tylko nie wiem jak ten wężyk narysować..czy tu się coś odbija albo rysuje od dołu czy od
góry? bo nie wiem czy biorę pod uwagę te pierwiastki czy jeszcze to równanie kwadratowe...
z 2) x∊R−{−1,1}
z 3) x(x
2−1)>0
x(x−1)(x+1)>0
x=0 x=1 x=−1
x∊(−
∞,−1)U(0,1)
czy tak
2 gru 19:02
Maciej:
2 gru 19:13
Maciej: mógłby ktoś to sprawdzić?
2 gru 19:39
Maciej: ?
2 gru 20:13
Maciej:
3 gru 19:44