strumienie pieniedzy
truskaweczka93: Wartość przyszła po szóstym miesiącu strumienia pieniędzy złożonego z następujących płatności:
200 zł wpłacone jest w chwili obecnej, 400 zł wpłacone jest po dwóch miesiącach, 600 zł
wpłacone jest po czterech miesiącach, a 1 000 zł wpłacone jest po sześciu miesiącach od chwili
obecnej,
gdy R=6%
2 gru 17:54
truskaweczka93: ?
2 gru 18:27
truskaweczka93: ?
2 gru 18:49
truskaweczka93: ?
2 gru 19:35
pigor: ..., no to

nigdy nie miałem do czynienia z jakimkolwiek
przedmiotem typu matematyka finansowa i przyjmuję, że tu odsetki
dopisywane są co 2 miesiące (lokata dwumiesięczna przy rocznej
stopie R=6%, dlatego tu mam kolejno:
w
2= 200(1+
16*6%)= 200*1,01=
202 zł ,
w
4= (202+400)*1,01= 602*1,01=
608,02 zł ,
w6= (608,02+600)*1,01= 1208,02*1,01=
1220,10+1000=
2220,10 zł.
2 gru 20:08
truskaweczka93: dziekuje, juz dalam sobie rade

200 * 1,0304 + 400 * 1,0201 + 600 * 1,0100 + 1000 = 2220,10
2 gru 21:20