funkcja homograficzna
em: Eto..., ktokolwiek... pomóżcie

Zbiór (−∞;−1) ∪ (2;∞) to zbiór wszystkich argumentów, dla których funkcja f(x) =
4−2x3x+d
przyjmuje wartości ujemne.
a) Wyznacz d.
b) Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości nie większe od −4?
17 lis 20:39
Eta:
D
f= R\{−
d3}
| | 4−2x | |
a) f(x) <0 => |
| <0 => ( 4 −2x )(3x −d) <0 => x€( −∞, d3) U(2, ∞)
|
| | 3x−d | |
to 4 −2x =0 v 3x −d =0
x = 2 v x =
d3
to
d3= −1 =>
d= −3
b)
| | 4−2x | |
dla d = 3 mamy; f(x ) = |
| ...... Df= R\{−1}
|
| | 3x+3 | |
to
| | 4−2x | |
f(x) ≤ −4 => |
| ≤ −4
|
| | 3x+3 | |
| 4 −2x +4(3x+3 | |
| ≤0 => ( 10x +16)(3x+3)≤0
|
| 3x+3 | |
dokończ.., pamiętaj o dziedzinie .
.
17 lis 21:03
Eta:
Ale się narobiło , źle popatrzyłam i tak już dalej pisałam

w mianowniku jest 3x
+d
a ja napisałam 3x
−d
Przepraszam

popraw , dasz radę , bo już jestem głodna i idę coś zjeść
17 lis 21:07
em: dzięki
17 lis 21:12
Eta:
błąd tylko w przykładzie a) d =
+3
w b) już jest ok
17 lis 21:14
em: Eto...
ale wtedy wychodzi, że x = −d3, a więc nie należy do dziedziny?
i skąd się wzięło to −1? o tu: −d3 = −1
17 lis 21:32
Eta:
No i nie należy bo przedział z rozwiązania nierówności jest otwarty, czyli wszystko
gra
skąd wzięło się −1
| | −d | |
to koniec przedziału dla |
|
|
| | 3 | |
bo dla 4−2x = 0 => −2x = − 4 => x = 2 to drugi koniec przedziału jest x = 2
ale też nie należy do zbioru rozwiązań tej nierówności
bo nierówność jest f(x)
<0
17 lis 21:39
em: chyba rozumiem
dzięki
17 lis 21:46