Zespolone
Radek:
Pomoże ktoś ?
2 gru 17:20
daras:
2 gru 17:39
Radek:
Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać równanie
|z|6=iz6
2 gru 17:49
Radek: ?
2 gru 18:33
Gray: Niech z=r(cosa+isina), r≥0 − postać trygonometryczna z.
Podstawiając do równania:
Lewa = r
6 =r
6(cos0+isin0)
Prawa= ir
6(cos6a+isin6a) = r
6(cos6a+isin6a)(cosπ/2+isinπ/2) = r
6(cos(π/2 + 6a) + isin(π/2 +
6a))
Mamy więc
r
6(cos0+isin0)=r
6(cos(π/2 + 6a) + isin(π/2 + 6a)),
stąd
r
6 = r
6 ⋀ 0 = π/2 + 6a + 2kπ
⇔
| | −π | | kπ | |
r≥0 ⋀ a = |
| + |
| , dla k=0,1,2,3,4,5 (aby otrzymać różne kąty) |
| | 12 | | 3 | |
| | −π | | kπ | |
Odp: z=r(cosak+isinak), gdzie r∊[0,∞) oraz ak = = |
| + |
| , dla k=0,1,2,3,4,5 |
| | 12 | | 3 | |
2 gru 19:13
Radek:
Dziękuję
2 gru 20:28
Radek: A nie da się jakoś inaczej tego zrobić ?
2 gru 20:53
Radek: ?
2 gru 22:30
Radek: ?
2 gru 23:00
Mila:
Pomyślę.
2 gru 23:22
Mila:
To nie jest takie trudne. To bardzo dobry sposób, może trochę objaśnię.
L=|z|
6 ⇔Lewa strona równania jest liczbą rzeczywistą/
|z|=r
|z|
6=r
6 argument liczby rzeczywistej jest równy 0.
L=r
6*(cos0+i sin0)
================
Prawa strona:
P=i*
z6 teraz ze wzoru de Moivre'a
φ− argument z
z6=r6*(cos(6φ)+i sin( 6φ))
| | π | | π | |
Liczba i=|i|*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
i*z=r6*((cos(6φ+ |
| )+i sin( 6φ+ |
| ))=P |
| | 2 | | 2 | |
( przy mnożeniu liczb zespolonych moduły mnożymy a argumenty dodajemy)⇔
| | π | | π | |
r6*(cos0+i sin0)=r6*((cos(6φ+ |
| )+i sin( 6φ+ |
| ))⇔dla r>0 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
(cos0+i sin0)=((cos(6φ+ |
| )+i sin( 6φ+ |
| ))⇔ |
| | 2 | | 2 | |
I dalej jak napisał
Gray, teraz rozjaśniło się.
2 gru 23:46
Radek: dziękuję, zobaczymy jutro
2 gru 23:53
Mila:
Powodzenia.: Dobranoc.
3 gru 00:01
Radek:
Dobranoc.
3 gru 00:07