zadanie konkursowe klasa 6
sammm: Jacek wyjeżdżając na czterodniową wycieczkę zabrał ze sobą pewną kwotę pieniędzy.
W pierwszym dniu wydał 30% posiadanej kwoty, w drugim o 6 zł mniej niż w pierwszym,
a w trzecim połowę pozostałych pieniędzy. Na czwarty dzień zostało mu jeszcze 27 zł.
Oblicz, jaką kwotę pieniędzy zabrał Jacek na wycieczkę. Zapisz obliczenia.
2 gru 17:19
daras: 0,3x + 0,3x − 6 + 0,5x +27 = x
2 gru 17:40
daras: i czytać ze zrozumieniem

myślenie nie boli
2 gru 17:40
sammm: coć tu nie pasuje, po rozwiązaniu otrzymasz liczbę ujemną
2 gru 17:50
daras: 0,3x + (0,3x − 6) + 0,5{x − [0,3x + (0,3x − 6)]} = x
3 gru 14:56
pigor: ... , niech
k=? zł − szukana
kwota na wycieczkę, to kolejno
Jackowi zostawało pieniędzy :
po 1−szym dniu
70%k zł → po 2− drugim 70%k−(30%k−6)=
40%k+6 →
→ po 3−cim
12(40%k+6)=
20%k+3 → w 4−tym dniu zostało mu
20%k+3 = 27 ⇔ 20%k = 24 /*5 ⇔
k=120 zł . ...
3 gru 17:11
daras: dobrze
4 gru 15:41
daras: za ile to było pktów ? ?
4 gru 15:42