matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
Oaza:
Korzystając z reguły różniczkowania oblicz pochodną funkcji:
e
x
y=
x+1
(e
x
)`(x+1)−(e
x
)(x+1)`
e
x
(x+1)−e
x
y`=
=
=
(x+1)
2
(x+1)
2
Nie wiem co dalej z tym zrobić
2 gru 16:46
Oaza:
Normalnie pomnożyć przez nawias
2 gru 16:48
Oaza:
2 gru 17:28
Mila:
e
x
*(x+1−1)
na ogół mianownik zostawia sie w takiej postaci.
(x+1)
2
xe
x
=
(x+1)
2
2 gru 17:35
Oaza:
e
x
x
Jak zapisałbym wynik w tej postaci...=
to było by dobrze ?
(x+1)
2
2 gru 17:41