matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Gruszka:
Promień okręgu opisanego na pewnym trójkącie ma długość równą 10. Sinusy dwóch kątów są równe 0.4 i 0.25.Oblicz pole tego trójkąta.
2 gru 16:23
Bogdan:
R = 10 sinα = 0,4, a = 2R*0,4 = 8, cosα = ... sinβ = 0,25, b = 2R*0,25 = 5. cosβ = ... sinγ = sin(180
o
− α − β) = sin(α + β) = sinα cosβ + sinβ cosα
1
Pole P = 2R
2
sinα sinβ sinγ albo P =
a*b*sinγ
2
Można jeszcze inaczej obliczyć pole tego trójkąta.
2 gru 17:40