matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną
Y:
Oblicz pochodną : 1) y=x
2
*2
x
*sinx 2) y=(lnx)
x
Nie wiem co tu źle robię.
1
y=(lnx)
x
=e
xlnlnx
(xln lnx)' = e
xlnlnx
(xln)' * lnx +xln * (lnx)' = e
xlnlnx
x
1
* lnx * lnx + xln
= e
xlnlnx
(ln * lnx +... i tutaj nie wiem jak dalej
Jakaś
x
mała podpowiedź ? Dzięki z góry
2 gru 16:16