rozwiaz rownanie
nm: proszę o pomoc, bardzo pilne
rozwiąż równanie 5x−1 + 25x = 6
2 gru 16:09
Krystek: | 5x | |
| +(5x)2−6=0 podstaw 5x=t>0 |
| 5 | |
2 gru 16:11
nm: t jest moją pomocniczą ale dalej nie umiem...
2 gru 16:16
2 gru 16:19
Krystek: zapewne winno być 5x+1
2 gru 16:21
White: Chyba nie rozumiem Twojego rozwiązania. Koniec końców wyszło mi 53x ≠ − 130 ponieważ
53x > 0
2 gru 16:25
White: Ups, błąd w obliczeniach.
2 gru 16:26
nm: jak to został obliczone?
2 gru 16:27
Krystek: t2+5t−6=0
Δ=49
t1=..t2=..
2 gru 16:33