Planimetria trójkąt
kleocat: Dwa boki trojkata maja dlugosc a i b. Znajdz dlugosc trzeciego boku jezeli kat lezacy naprzeciw
tego boku jest dwa razy wiekszy od kata lezacego naprzeciw boku a.
Z moich wyliczen wyszlo
c = 2*a*cosα
a = b/cos2α
b = a*cos2α
2 gru 15:49
kleocat: nie wiem co dalej potrzebna pomoc
2 gru 15:49
Mila:

I sposób
Prowadzimy dwusieczną kąta ACB:
ΔADC−Δrównoramienny−AD=CD
Z tw o dwusiecznej mamy:
ΔCDB∼ΔABC⇔
| | a | | c | |
(2) |
| = |
| ⇔c*(c−x)=ab |
| | c−x | | b | |
Z obu równań:
| | b2 | |
x= |
| podstawiamy do (2) |
| | c | |
c
2−b
2=ab
c
2=b
2+ab
c=
√b*(a+b)
=========
II sposób
β=180−3α
Z tw. sinusów:
| a | | b | | c | |
| = |
| = |
| |
| sinα | | sin(3α) | | sin(2α) | |
| a | | c | | a | | c | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| sinα | | sin(2α) | | sinα | | 2sinα*cosα | |
oblicz cos α
2 gru 17:14