| |GF| | ||
stosunek | ? | |
| |AB| |
stosunek pola ΔDEC do pola trapezu DEGF jest 7:2, więc jeśli pole ΔDEC wynosi 7 jednostek a
trapezu DEGF 2 jednostki to pole ΔFGC 7−2=5 jednostek. Tak samo wnioskujemy,że pole trapezu
ABDE wynosi 6−2=4 jednostki
GF− podstawa ΔGFC
AB− podstawa ΔABC
ΔGFC∼ΔABC
pole ΔABC=5+2+4=11
pole ΔGFC do pola ΔABC jest w stosunku 5:11 i to jest kwadrat skali podobieństwa więc
| |GF| | |
=√511 | |
| |AB| |
h− wysokość ΔABC
P=12*c*h
| r | ||
sinα= | ||
| h−r |
| r(1+sinα) | ||
h= | ||
| sinα |
| c2 | ||
tgα= | ||
| h |
| r(1+sinα) | ||
c=2*h*tgα=2* | *sinαcosα | |
| sinα |
| r(1+sinα) | ||
c=2* | ||
| cosα |
| r2(1+sinα)2 | ||
P= | ||
| sinα*cosα |
| c2 | ||
sinα= | ||
| a |
| c | ||
a= | ||
| 2sinα |
| r(1+sinα) | ||
a= | ||
| sinα*cosα |
| r(1+sinα) | r(1+sinα) | 2r(1+sinα)+2r(1+sinα)sinα | ||||
2a+c=2 | +2* | = | = | |||
| sinα*cosα | cosα | sinα*cosα |
| 2r(1+sinα)(1+sinα) | 2r(1+sinα)2 | ||
= | |||
| sinα*cosα | sinα*cosα |
| 2P | ||
Ob= 2p= | ||
| r |