algebra
kyrtap: pytanie z analitycznej?
2 gru 13:06
===:
... a gdzie to pytanie ?
2 gru 13:09
kyrtap: mam znaleźć punkt symetryczny względem do P=(a,b) względem prostej l nie wiem czy na kolokwium
to zrobiłem dobrze spr moje kroki rozumowania:
1. znalazłem prostą prostopadłą do prostej l
2. potem policzyłem punkt przecięcia tych dwóch prostych czyli środek S
3. ze środka S i punktu P który mam podany wyliczyłem punkt symetryczny do prostej
wiem że to proste zadanie ale ludzie po kolokwium mi powiedzieli że mam źle ?
2 gru 13:10
J:
1. .. przechodzącą przez punkt P(a,b)
3 ... ze wzorów na środek odcinka
i jest dobrze
2 gru 13:13
kyrtap: czy to dobry sposób
2 gru 13:13
kyrtap: czyli dobrze
2 gru 13:13
===:
... prostą prostopadłą do danej prostej oczywiście przez punkt P
2 gru 13:13
J:
..jesli nie sknociłeś rachunków...
2 gru 13:14
kyrtap: chyba nie bo 4 razy spr
2 gru 13:14
kyrtap: a nawet jeśli bym sknocił to mam zapas za chodzenie do tablicy
2 gru 13:14
J:
...żeby ją zetrzeć , czy cos policzyć ...?
2 gru 13:18
kyrtap: co zetrzeć

co policzyć
2 gru 13:19
kyrtap: w zasadzie pamiętam to zadanie mam znaleźć punkt symetryczny do P = (5,7) względem prostej
x − 2y + 5 = 0
2 gru 13:23
razor: sposób dobry, macie geometrię w 2d na zajęciach?
2 gru 13:34
kyrtap: po prostu przerobiliśmy 3 d na wykładach a na kolokwium jeszcze nie doszliśmy a widocznie
chciała coś dać z analitycznej więc dało to
2 gru 13:38
kyrtap: dała*
2 gru 13:38
kyrtap: razor na jakim wydziale AiR tak w ogóle studiujesz?
2 gru 13:39
razor: pw mechatronika
2 gru 13:41
razor: wpisz "wylęgarnia zła" w google
2 gru 13:44
kyrtap: no wpisałem i
2 gru 13:47
kyrtap: widzę
2 gru 13:47
kyrtap: jak ogólnie wrażenia pierwsze
2 gru 13:48
kyrtap: razor jak na PW ?
2 gru 14:04
razor: dobrze, wrażenia bardzo pozytywne
2 gru 14:36
kyrtap: to git
2 gru 14:38