Problem
Monika: Znajdź dziedzinę funkcji i miejsce zerowe.
Który przykład jest dobry?
x
2 −1=0
x
2=1
x=
√1 x=−
√1
czy
(x−1)(x+1)
x−1=0 x+1=0
x=1 x=−1
2 gru 11:13
J:
D: x ∊R/{−1,1}
Brak miejsc zerowych...
2 gru 11:17
Monika: Dlaczego? Czy −1 i 1 nie są miejscami zerowymi?
2 gru 11:19
J:
nie są ... to są punkty, które nie należą do dziedziny tej funkcji
2 gru 11:21
Monika: Dzięki za pomoc.
2 gru 11:22
Monika: Jeszcze jedno pytanie. Jak to sprawdzić?
2 gru 11:30
J:
Miejsca zerowe to wrtości argumentów,dla których wartość funkcji jest równa zero.
Ta funkcja nigdy nie osiągnie wartości 0 ...
2 gru 11:33
Monika: ok dzięki.
2 gru 11:34