Prawdopodobieństwo zdarzeń niezależnych
romanov: Zdarzenia A1, A2, A3, A4 są niezależne oraz: P(A1) = p1, P(A2) = p2, P(A3) = p3, P(A4) = p4.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że:
a) zajdzie co najmniej jedno ze zdarzeń A1, A2, A3, A4,
b) zajdzie dokładnie jedno ze zdarzeń A1, A2, A3, A4.
Oznaczenia:
+ oznaczam jako "lub"
* oznaczam jako "część wspólna"
Ad a)
Ja robie tak że : P(A1+A2+A3+A4) <−> P((A1*A2*A3*A4)`) <−> 1 − P(A1*A2*A3*A4)
Odp.
a)1 – (1 – p1)(1 – p2)(1 – p3)(1 – p4) ### mi wychodzi 1 − p1*p2*p3*p4
Wytłumaczy ktoś?
2 gru 08:56