Twierdzenie Kroneckera-Capellego
Beforeu: Z twierdzenia Kroneckera−Capellego
Moze mi ktos powiedziec co robic po wyznaczeniu rzedów macierzy
r(A)=r(U)=2 < 4 4 − iczba nie wiadomych
wiec rowannie ma nieskonczenie wiele rozwiazan zaleznych od n −r = 2 zmiennych
i teraz mam postać bazową 2 −1 1 0 : 3
5 −1 0 1 : 8
A macierz to : 2 −1 1 2 ; 3
1 1 −2 2 ; 2
0 3 −5 2 ; 1
mam rozwiazac takie rownanie?
2x1 − x2 +s +2t =3
x2 −5s +2t =1
Czy jakoś inaczej ?
2 gru 01:42
Gray: Jeżeli się nie pomyliłeś to rób tak jak piszesz; oczywiście s i t to parametry; rozwiązujesz,
ze względu na x1, x2.
2 gru 08:45