prosze o pomoc
dori: Liczbę osób ,które odwiedziły giełdę kwiatów n− tego dnia od momentu jej otwarcia opisuje wzór
G(n)=−3n2 +36n − 18 gdzie n ∊ N+ i 1≤n≤11
a) w którym dniu giełdę kwiatów odwiedziło najwięcej osób , i ile ich było?
b) ile osób odwiedziło giełdę podczas jej trwania?
17 lis 20:31
peti:
26 sty 18:59
Mila:
G(n)=−3n
2 +36n − 18 parabola skierowana w dół
Współrzędne wierzchołka paraboli:
G
w(6)=(−3)*6
2+36*6−18=90 wartość największa
a) najwięcej osób odwiedziło giełdę w szóstym dniu , 90 osób
b)
Prosta n=6 jest osią symetrii wykresu:
S=2*[G(1)+g(2)+G(3)+(G(4)+(G(5)]+G(6)
licz wartości G(n)
26 sty 22:46