Oblicz granice ciągu
anka94: Oblicz granicę ciągu an.
an= ( (3n)
2 + i − 1 )
2 / (in + 2 )
2
W odpowiedziaach jest, że rozbieżny, mógłby mi to ktos rozwiązac i wytlumaczyc dlaczego?
Dzięki
2 gru 00:53
Janek191:
| | ( 9 n2 + i − 1)2 | | 9 n2 + i − 1 | |
an = |
| = ( |
| )2 = |
| | ( i n + 2)2 | | i n + 2 | |
| | 9 n + in − 1n | |
= ( |
| )2 |
| | i + 2n | |
więc
lim a
n = +
∞
n →
∞
2 gru 08:21
anka94: czy to znaczy, że ciąg jest rozbieżny? nie wiem dlaczego ale na zajęciach pani powiedziała, że
granica tego ciągu nie istnieje, mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
3 gru 22:48