płaszczyzny
marymary: Dane są punkty A=(1,−1,2) B=(3,1,3) i C=(2,−2,1). Znaleźć przedstawienie parametryczne oraz
równanie ogólne płaszczyzny przechodzącej przez punkty A,B i C.
Ogólne już mam : x − 3y + 4z − 12 = 0
wektor normalny płaszczyzny to : [−1,3,−4]
Ale jak znaleźć postać parametryczną?
1 gru 23:26
krecik:
4 lip 18:36
jc:
(x,y,z)=A+s(B−A)+t(C−A)
B−A=(2,2,1)
C−A=(1,−1,−1)
x=1+2s+t
y=−1+2s−t
z=2+s−t
Eliminujemy s,t
x+y=4s
y−z=−3+s
(x+y)−4(y−z)=12
x−3y+4z=12
4 lip 19:00
jc: Można też na około.
Znalazłeś wzór ogólny płaszczyzny x−3y+4z=12.
Wprowadzasz dwa parametry i masz wynik.
x=12+3s−4t
y=s
z=t
4 lip 19:06