rowniania i nierownosci
niewiarygodne: na to, aby równanie x2+ax+y2+by+c=0 opisywało okrąg :
A.wystarczy, że a2+b2=c
B.nie potrzeba żadnych dodatkowych warunków
C.wystarczy założyć, że a>0, b>0, c>0
D, wystarczy założyć, że c<0
Proszę o uzasadnienie, poprawna odpowiedź to D
1 gru 23:15
Gustlik: Może zapiszmy to równanie tak:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
Współrzędne środka
Promień
r=
√a2+b2−C
Warunek istnienia okręgu::
a
2+b
2−C>0, bo promień musi być dodatni
1 gru 23:30
pigor: ..., wystarczy zauważyć, że
x
2+ax+y
2+by+c=0 ⇔ x
2+ax+y
2+by= −c >0 ⇔
c<0 i koniec, a jak
nie wierzysz to niezależnie od a,b masz kolejno :
x2+ax+y2+by+c=0 ⇔
⇔ x
2+2*
12ax+
14a
2+y
2+by+
14b
2=
14a
2+
14b
2−c ⇔
⇔ (x+
12a)
2+(y+
12b)
2 =
14(a2+b2)+(−c) >0 ⇔
c<0 . ...
1 gru 23:34
niewiarygodne: ok , dzięki wielkie
1 gru 23:45