Znależć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt
Beforeu: Znależć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt
http://pl.tinypic.com/r/2zhk22b/8
Wiem jak zrobić jak mam postać parametryczną prostej ale nie wiem jak robic w przypadku
krawędziowej
Mila:
A=(2,7,−3)
l: 2x+y−z+3=0
x−y+2z=0
Przyjmujemy z jako parametr t
2x+y=t−3
x−y=−2t
=======
3x=−t−3
z=0+t
| | 1 | | 5 | |
====⇔k=[− |
| , |
| ,1] wektor kierunkowy prostej l |
| | 3 | | 3 | |
B=(−1,−1,0) punkt przez który przechodzi prosta l
Wybieramy drugi punkt C∊l
dla t=3 mamy:
x=−1−1=−2
y=−1+5=4
z=3 niech C=(−2,4,3)
AB
→=[−3,−8,3]
AC
→=[−4−36]
i j k
−3,−8,3
−4 −3 6
det= −39i+6j−23k
Wektor prostopadły do szukanej płaszczyzny:
n
→=[−39,6,23]
π: −39(x−2)+6(y−7)−23(z+3)=0 ⇔
−39x+6y−23z−33=0 /*(−1)
39x−6y+23z+33=0