matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole trójkąta
Kaśś:
Pole trójkata ABC jest równe 40
√
3
, kąt CAB ma miarę 60 stopni, a suma długości boków AB i AC jest równa 26. Oblicz odleglość d środka O okręgu, opisanego na tym trójkącie, od boku BC.
1 gru 22:31
krecik:
4 lip 18:36
Adamm:
AB+AC=26 P=40
√
3
1
P=
AB*AC*sin60
o
2
AB*AC=160 AB+AC=26 AB
2
−26*AB+160=0 Δ=36
26±6
AB=
2
AB=10, AC=16
1
CB
2
=AB
2
+AC
2
−
AB*AC*cos60
o
2
CB=14
abc
P=
4R
abc
14
√
3
R=
=
4P
3
1
d
2
+(
CB)
2
=R
2
2
196
49
d
2
=
−49=
3
3
7
√
3
d=
3
4 lip 19:50
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick