logarytmy, ciąg arytmetyczny
peper: Liczby log
2(x−4) , log
2(2x) , log
2x
2 dla pewnej rzeczywistej wartości x są trzema kolejnymi
początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego . Wyznacz x.
Bardzo prosze o pomoc, nie wiem w którym momencie robie błąd ale wychodzi mi złe x
17 lis 20:25
Eta:
To napisz jak rozwiązujesz , pomogę , i wskażę błąd
17 lis 20:28
Eta:
odp: x = 8
17 lis 20:30
peper: oczywiście zacząłem od założenia : x>4
spróbowałem opuścić logarytmy wykorzystując własność różnowartościowości , licząc delte ale
wychodzi sprzeczność , więc wydaje mi się że nie tędy droga, prosze o wskazówke chociaż ,
poradze sobie sam

dzieki
17 lis 20:30
Eta:
No dobrze

.... zlituję się

a, b, c −−− tworza ciąg aryt, to => 2b = a+c
założenie x >0
teraz mamy:
2*log
22x = log
2(x −4) + log
2x
2
log
2(2x)
2 = log
2(x−4)*(x
2
więc 4x
2 = ( x −4)*x
2 .... możemy podzielic przez x
2 , bo x >0
zatem: x −4 = 4 ............ dokończ



.... dasz teraz radę ?
17 lis 20:35
Eta:
Fakt: znowu chochlik
x > 4
17 lis 20:36
peper: zapomniałem że prawą stronę można tak przekształcić

Dzięki za pomoc i cierpliwość..
17 lis 20:44