Odwrotność była najmniejsza
Karolina: Liczbę 10 przedstaw w postaci sumy dwóch składników dodatnich tak, aby ich odwrotność była
najmniejsza.
1 gru 22:30
krecik:
4 lip 18:37
Adamm: 10=a+b
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
chcemy by |
| + |
| = |
| + |
| była najmniejsza, |
| | a | | b | | a | | 10−a | |
a∊(0;10)
| | 1 | | 1 | |
f'(a)=− |
| + |
| =0 |
| | a2 | | (10−a)2 | |
(10−a)
2=a
2
10−a=a lub a−10=a
a=5
f'(a)>0
a
2>(10−a)
2
a>5
czyli a jest naszym minimum lokalnym, a ponieważ pochodna dla a<5 jest dodatnia a a>5 ujemna,
to możemy powiedzieć że to jest nawet minimum globalne
więc co się było spodziewać, jest najmniejsza dla a=b=5
4 lip 18:49
powrócony z otchłani:
'Analogiczne zadanie'
a+b =10
1/a + 1/b = (b+a)/ab = 10/ab
Zadanie: Polowa obwodu prostokatu wynosi 10 [j]. Jakie musza byc wymiary bokow aby ten
prostokat mial najwieksze pole.
Juz na poziomie gimnazjum intuicyjnie odpowiadamy: ten prostokat bedzie mial najwieksze pole
gdy bedzie kwadratem. A wykazemy to podobnie do tego co powyzej zostalo wykonane.
4 lip 19:28
powrócony z otchłani:
Albo tez:
| | 10 − 0 | |
a*b = a(10−a) −−−−−> xwierzcholka = |
| = 5 |
| | 2 | |
4 lip 19:30
Adamm: teraz z tego co napisał
powrócony zauważyłem że zadanie można rozwiązać tak
i tutaj korzystamy z prostych właściwości funkcji kwadratowej by wykazać
że minimum mamy dla a=5
zadanie można rozwiązać jednak bez pochodnych
4 lip 19:31
powrócony z otchłani:
To tez napisalem minute przed Toba
4 lip 19:39