O funkcji kwadratowej f(x)=x^2 + 3x -c wiadomo, że przyjmuje wartości dodatnie
nobocoto: O funkcji kwadratowej f(x)=x2 + 3x −c wiadomo, że przyjmuje wartości dodatnie dla każdego
argumentu. Zatem c może mieć wartość równą:
A. −1
B. 0
C. −2
D. −2,5
1 gru 22:21
nobocoto: Proszę o pomoc
1 gru 23:04
Ditka:
Δ<0 musi być (wtedy cała parabola nad osią OX)
Δ=32−4*(−c)
9+4c<0
c<−214 więc odp D
1 gru 23:11
Hesia: −214 nie jest odp D, bo w D jest −212
20 gru 19:37
Eta:

Odp: D)
20 gru 19:42
Ktoś: f(x)=x2+3x−c
f(x)>0 dla x∊R
△=32−4*1*c
9−4c<0
−4c<9
c>9/4
c>2,5
−c<−2,25
Odp: D
27 kwi 10:25