Funkcja kwadratowa f(x)=-1/4(x+3)(x-5) przyjmuje największą wartość równą
Hubert: Funkcja kwadratowa f(x)=−1/4(x+3)(x−5) przyjmuje największą wartość równą: a)−1 b)1 c)4
d)−4
Jak mam wyznaczyć przedział funkcji? Miejsca zerowe to −3 oraz 5. p=(x1+x2)2 p=1 Jak obliczyć
końce przedziału?
Proszę o pomoc.
1 gru 21:33
Eta:
Parabola ramionami do dołu, to osiąga największą wartość dla odciętej wierzchołka
x
w=p=1
| | 1 | |
ymax=yw= f(1)= − |
| (1+3)(1−5)=......... |
| | 4 | |
1 gru 21:37
pigor: ...
fnajw.= f(
12(−3+5)) =
f(1) = −
14*4*(−4)=
4 . i to tyle
1 gru 21:38
Hubert: Dziękuję za wytłumaczenie. Te parabole są moim największym problemem.
1 gru 21:42