granice ciągów
Kuba: Oblicz granice funkcji :
| | x(1−tgx) | |
b)lim(x→π/4)= |
| |
| | cos2x | |
1 gru 21:07
Kuba: umie ktos?
1 gru 21:20
ICSP: 1. Wystarczy wstawić
| | sinx | |
2. W liczniku podstawić tgx = |
| , sprowadzić do wspólnego mianownika. |
| | cosx | |
W mianowniku cos2x = (cosx − sinx)(cosx + sinx)
3. Pomnożyć licznik i mianownik przez
√1 + cosx
1 gru 21:25
pigor: .., np. tak :
| | √2sin2x2 | |
= limx→0 |
| = |
| | 2sin x2cos x2 | |
| | √2|sinx2| | |
= limx→0 |
| = |
| | 2sin x2cos x2 | |
| | √2sinx2 | |
= limx→0+ |
| = |
| | 2sin x2cos x2 | |
| | √2 | | √2 | |
= limx→0+ |
| = |
| = 12√2 . ..  |
| | 2cos x2 | | 2*1 | |
1 gru 21:32
pigor: ... do zad,3) pomysł
ICSP dużo lepszy ...
1 gru 21:34
ICSP: oj
pigor
1 gru 21:35
Kuba: dzieki wielkie
1 gru 21:35
Kuba: a w drugim co potem zrobic z mianownikiem jak bedzie sinusx* √1+cosx
1 gru 21:39
Kuba: w trzecim raczej
1 gru 21:41
pigor: ... , skrócić sinusy , bo
w liczniku otrzymasz
√12−cos2=
√sin2x= |sinx|)
| | 1 | | 1 | |
i wejść z granicą 0+ do funkcji .. , a otrzymasz |
| = |
| = 12√2 |
| | √1+1 | | √2 | |
analogicznie pomyśl co będzie dla sinx<0 .
2 gru 12:34