Jaki punkt wspólny z osią OY ma wykres funkcji f(x)=2(x-3)(x+1)?
ciemny: Witam wszystkich forumowiczów. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Jaki punkt wspólny z osią OY ma wykres funkcji f(x)=2(x−3)(x+1)?
Już początkowo popełniam jakiś błąd, wyliczając nawiasy. Obliczam to w ten sposób:
f(x)=2(x2−2x−3) f(x)=2x2 − 4x −6 Nie rozumiem dlaczego jest tu błąd. Proszę o pomoc w
rozwiązaniu zadania.
1 gru 21:06
daras: a jaki niby jest tu błąd
1 gru 21:08
daras: narysuj parabolę albo podstaw x = 0
1 gru 21:08
Saizou :
Jeśli mamy mieć przecięcie z OY to odcięta jest równa 1, czyli x=0
f(0)=2(0−3)(0+1)=−6
P(0;−6)
1 gru 21:09
ciemny: z tego co widziałem u mojego znajomego, mnożył on 2x−6*(x+1) poza tym nie wychodzi mi poprawna
odpowiedź.
1 gru 21:10
ciemny: Dziękuje Wam bardzo za pomoc. Że też na to nie wpadłem.....
1 gru 21:10
Saizou :
ogólniej, jeśli mamy funkcję w postaci
f(x)=anxn+an−1xn−1+...+a1x+ao
f(0)=an
czyli punkt przecięcia z osią OY to P(0,ao)
1 gru 21:11
daras: ściemnia się
1 gru 21:13