potrzebuje pomocy
malin: Proszę o pomoc. Pilne
Dany jest okrąg o środku O i promieniu R=1 oraz okrąg o środku S i promieniu r. |OS|=4 Dla
jakiego r okręgi się przecinają ? jak obliczyć r
1 gru 20:58
Ditka:

odległość środków okręgów =4
promień jednego z nich =1,
żeby się zetknęły w 1 punkcie (były styczne zewnętrznie) promień
drugiego musi być równy 3 (4−1=3), żeby przecięły się w 2 punktach 3< r <5
dla r=5 styczne wewnętrznie
1 gru 21:13
malin: Zrobiłam tak na sprawdzanie i nauczycielka napisała mi uwagę ze nie potrafię wykorzystać wzoru
na "okregi przecinajace się" gdyż każdy może podstawić sobie liczby a muszą być obliczenia
czyli coś w stylu 4−1=3 wiec 3 <4 <5
1 gru 21:29
malin: Coś w tym stylu odpada*
1 gru 21:29
Ditka:
|R−r|<|OS|<R+r − przecinają się w 2 punktach
|OS|=R+r − styczne zewnętrznie
|OS|=|R−r| − styczne wewnętrznie
1 gru 21:42
1 gru 21:49
malin: |OS|=|R−r|
4 = 1
R=3
1 gru 22:07