Witam! potrzebuję pilnie pomocy lub wskazówek
Korzonkowa: Witam! potrzebuję pilnie pomocy lub wskazówek do równań prowadzących do równań kwadratowych
1) √3x+7−√x+1=2
2) x2+3x−18+4√x2+3x−6=0
3) x2+√x2+20=22
17 lis 20:16
BiebrzaFun :
1)3x+7≥0 i x+1≥0
3x≥−7
| | 7 | | 7 | |
x≤− |
| i x≥−1⇒x∊(−∞;− |
| >U<−1;+∞) |
| | 3 | | 3 | |
√3x+7=2+
√x+1 /()
2
3x+7=4+4
√x+1+x+1
2x+2=4
√x+1 /()
2
4x
2+8x+4=16x+16
4x
2−8x−12=0/:4
x
2−2x−3=0
Δ=....itd.
w odp. uwzględnij założenia
17 lis 21:41
Eta:
To ja pomogę następne

Chyba ,że
BiebrzaFun masz chęć
17 lis 21:43
BiebrzaFun :
2)x2+3x−18+4√x2+3x−6=0
4√x2+3x−6=−x2−3x+18
zał.x2+3x−6≥0 i −x2−3x+18≥0 jak obliczysz dziedzinę,to podnieś obie strony r−nia do ()2,za
x2=t itd
3)√x2+20=22 −x2
zał x2+20≥0 ,x∊R
22 −x2≥0 oblicz....
√x2+20=22 −x2 /()2 itd
17 lis 21:46
BiebrzaFun : ok ,ja już kończę ,proszę bardzo i dziękuję,Dobranoc Eta!
17 lis 21:48