paulina: Wiadomo, że okrąg jest styczny do prostej o równaniu y=2x-3 w punkcie A=(2;1) i styczny
do prostej o równaniu y=1/2 x + 9 w punkcie B=(-4;7) . Oblicz promie okręgu.
19 paź 11:37
Marcin: Znajdujemy prostą prostopadłą do danej prostej przechodzącą przez dany punkt
y=2x-3 A=(2,1) y=1/2x+9 B=(-4,7)
y=-1/2x+b y=-2x+c
1=-1+b 7=8+c
b=2 c=-1
y=-1/2x+2 y=-2x-1
znajdujemy punkt przecięcia się tych prostych
y=-1/2x+2
y=-2x-1
-1/2x+2=-2x-1
x=-2
y=3
S(-2,3) - środek okręgu
r=√(2-(-2))2+(1-3)2=√16+4=√20=2√5
19 paź 13:01