proszę o pomoc w rozwiazaniu rownan
Karolina: Proszę o pomoc !
Rozwiąż równanie(tak brzmi zadanie):
a) (3−x)2=(4−x)2
b) (3−x2)2=(x2−2) (2+x2)
c) (x+1)2=(2+x)2 −(2−x)2
d) x−(1−x)2= 4−(2x−1)2
1 gru 20:39
J:
a) 3 − x = 4 − x lub 3 − x = − 4 + x
1 gru 20:40
PW: A w pozostałych zwyczajnie cierpliwie wykonać działania po lewej i po prawej − po redukcji
otrzymamy łatwe równania. Warto zauważyć możliwości korzystania z wzorów skróconego mnożenia −
będzie szybciej.
1 gru 20:45
Karolina: dziekuje bardzo
1 gru 20:56