matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
Kuba:
Oblicz nie korzystając z reguły l hospitala
x
3
−3x+2
a)lim(x→1)=
x
4
−4x+3
1 gru 20:26
Saris:
x
3
−3x+2=(x−1)
2
(x+3) x
4
−4x+3=(x−1)
2
(x
2
+2x+3) (x−1)
2
się skraca. (x+3) / (x
2
+2x+3) gdzie x−−>1 = (4/6)=(2/3)
1 gru 20:35