statystyka
Frank: W pewnej klasie gimnazjalnej średni wzrost dziewcząt to 151 cm,a średni wzrost chłopców 166cm.
Średni wzrost wszystkich uczniów wraz z wychowawcą wynosi 161cm. Wychowawca ma 181cm wzrostu.
Ile dziewcząt liczy ta klasa jeśli stanowią one 40% uczniów
1 gru 20:23
Frank: Ktoś ma jakiś pomysł ?
1 gru 20:43
Ditka:
∑x
i − suma wzrostów wszystkich dziewcząt
n − ilość dziewcząt
∑y
i − suma wzrostów wszystkich chłopców
m − ilość chłopców
n=0,4(n+m)=0,4n+0,4m
m=
32n
∑x
i=151*n
∑y
i=166*m
podstawić i obliczyć
1 gru 20:56